Vývoj pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla v České republice po demonopolizaci trhu - Žemlička, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce objasňuje a přibližuje problematiku pojištění odpovědnosti motorových vozidel v neživotním pojištění v České republice. Nejprve mapuje vývoj a současnou situaci na pojistném trhu v České republice, věnuje se pojmu neživotní pojištění, uvádí kategorie jednotlivých motorových vozidel, vývoj limitů odpovědnosti, vývoji povinného ručení, převodů pojistných kmenů, vznik pojišťoven na trhu. Teoretická východiska jsou doplněna praktickou ukázkou přehledu pojistného v různých kategoriích.
Development of Motor Third Party Liability Insurance in the Czech Republic After Market Demopolization
Keywords: pojišťovnictví; povinné ručení; neživotní pojištění; pojistný kmen; pojistný trh; insurance system; third-party risks; non-life insurance; insurance stock; insurance market