"Jednou stigma - navždy stigma?" : sociální reintegrace bývalých uživatelů návykových látek - Jegrmanová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2012)
Moje práce se jmenuje: "Jednou stigma - navždy stigma?" a pojednává o sociální reintegraci současných i bývalých klientů doléčovacího centra, které z důvodu anonymity nechci jmenovat. Ve své bakalářské práci se zaměřuji na životy těchto lidí, na jejich současnou situaci a s jakými problémy se potýkají při začleňování do běžného života. Od počátku výzkumu jsem se domnívala, že jednotlivci prochází různými fázemi integrace v rámci své léčby, a tak řeší rozdílné problémy. Proto jsem v hodnocení tyto klienty rozdělila do skupin podle jejich léčby v doléčovacím centru - absolventi, pobytoví a ambulantní klienti. Cílem mé bakalářské práce je zjistit, zda se setkávají s nějakou formou diskriminace či je provází stigma z postoje veřejnosti nebo blízkého okolí.
"Once stigma - stigma forever?" : social reintegration of former drug users
Keywords: drogová závislost; následná péče; doléčovací programy; sociální integrace; sociální identita; sociální deviace; stigma; diskriminace; drug addiction; subsequent care; finishing treatment program; social reintegration; social identity; social deviation; stigma; discrimination