Moderní architektura v Jablonci nad Nisou v letech 1885 - 1935 - Vedralová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je věnována moderní architektuře v Jablonci nad Nisou v rozmezí let 1885 - 1935. Svým charakterem se řadí mezi regionální a přispívá k poznání historie a urbanistické struktury města. Největší stavební rozkvět demonstruji na vybraných stavbách veřejného i soukromého typu, které zasazuji do hlubšího kulturně dějinného kontextu. Z toho důvodu je část práce věnována také historii osídlení místa, národnostním vazbám a různým uměleckým vlivům, které většinou přicházely z německých a rakouských oblastí.
The modern architecture of Jablonec nad Nisou 1885 - 1935
Keywords: Jablonec nad Nisou; 19. - 20. století; architektura; urbanismus; památková péče; 19th - 20th century; architecture; urbanism; historic preservation