Syntéza výchozích látek pro organické chromofory s multi fotonovou absorpcí pro fluorescenční mikroskopii - Hansl, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce popisuje dvoufotonovou absorpci organických látek a jejich využití v dvoufotonové mikroskopii. V teoretické části je uvedena základní charakteristika světla a jednotlivé typy luminiscence se zaměřením na fluorescenci. Dále je popsán děj dvoufotonové absorpce, metody určení dvoufotonových průřezů a základní dělení látek s vysokými TPA průřezy dle dostupné literatury. V závěru teoretické části je pozornost věnována metodice přípravy vybraných molekul, kterými jsou tetrafenylethylen, distyrylbenzen a spirobifluoren. Praktická část je zaměřena na syntézu prekurzorů pro organické chromofory s dvoufotonovou absorpcí a ověření jejich syntéz.
Synthesis of starting materials for organic chromophores with multi photon absorption for fluorescence microscopy
Keywords: dvoufotonová absorpce; fluorescence; fluorofor; dvoufotonový absorpční průřez; two-photon absorption; fluorescence; fluorophore; two-photon cross