Analýza čerpání finančních prostředků z fondů EU územní samosprávou pro kraj Vysočina - Cahová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2005)
Cílem bakalářské práce je popsat příležitosti a výzvy pro ČR jako nového člena EU v kontextu regionální politiky EU. Je zde uveden přehled zdrojů, možnosti čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů EU. V druhé části práce je analyzován kraj Vysočina z pohledu současné pozice a možností dalšího rozvoje. Zvláštní pozornost je věnována absorbční kapacitě kraje, možnostem jejího zvyšování, nástrojům a aktivitám tomu určeným. Pro lepší přehled je provedeno srovnání projektů v kraji Vysočina s Jihomoravským krajem, které současně patří pod NUTS II Jihovýchod. Práce je zakončena zhodnocením dosavadního čerpání a výhledem na programové období 2006 - 2013.
Analysis of using financial resources from EU funds by territorial government for the Vysočina Region
Keywords: strukturální politika; Regionální politika; Strukturální fondy; Evropská Unie; kraj Vysočina; charakteristika; Jihomoravský kraj; finanční prostředky; čerpání finančních prostředků