Léčba a diagnostika otrav metanolem a etanolem - Ambroz, František (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá souborem patologických stavů a léčbou otrav dvěma nejznámějšími alkoholy - metanolem a etanolem. V práci je u obou typů alkoholu nastavena zhruba stejná osnova, jež má za úkol čtenáři usnadnit orientaci a pochopení rozdílů v dané problematice. Vyobrazena je také snaha o rozlišení přednemocniční a nemocniční péče, což je velmi důležité především z pohledu zdravotnických záchranářů. Rozdílné aspekty mezi těmito typy péče spočívají zejména v technických a léčebných možnostech. Konec práce je věnován dostupným kazuistikám, jejichž úkolem je poskytnout čtenáři náhled do praxe.
Diagnosis and therapy of methanol and ethanol poisoning
Keywords: metanol; etanol; otravy; léčba; diagnostika; kazuistika; methanol; ethanol; poison; treatment; diagnosis; case report