Dělají šaty člověka? - Zikmundová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce se zabývá vztahem a vzájemným vlivem mezi odíváním a osobností a identitou vybraných jedinců v české společnosti. Zaměřuje se na oděv jako prvek kultury - v jakém smyslu a jakým způsobem oděv ovlivňuje sebeprezentaci, identitu, náladu, interpersonální vztahy a příslušnost jedince k určité skupině. Součástí práce je výzkum v podobě semistrukturovaných rozhovorů s jednotlivci různých sociálních a věkových skupin, kteří poskytují pohled na své módní preference a jejich význam.
Do the clothes make the man?
Keywords: odívání; sebeprezentace; móda; identita; antropologie; clothing; self-presentation; fashion; identity; anthropology