Úloha sestry při sledování kvality hemodilalyzačních cévních přístupů. - Rybářová, Jana (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou ošetřování a péče o dočasné i trvalé cévní přístupy užívané při hemodialyzační terapii. Cílem práce je zjistit, zda se sestry vzdělávají v oboru, zda mají přístup k informacím v oblasti péče o hemodialyzační cévní přístupy a jaká je úroveň jejich znalostí v oblasti péče o tyto přístupy. Další cíle mají za úkol zjistit dodržování ošetřovatelských standardů a provádění edukace pacientů.
The role of a nurse in monitoring the quality of hemodialysis vascular access.
Keywords: renální selhání; hemodialýza; úloha sestry; dočasný cévní přístup; permanentní cévní přístup; A-V zkrat; renal failure; hemodialysis; role of a nurse; temporary vascular access; permanent vascular access; A-V shunt