Identifikace bakterií rodu Nocardia pomocí sekvenace DNA - Plačková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá identifikací bakteriálních patogenů rodu Nocardia. Tedy určením pomalu rostoucích a obtížně kultivovatelných mikroorganismů, pro jejichž spolehlivé stanovení jsou mnohdy fenotypové metody nedostačující a zdlouhavé. K identifikaci a druhové klasifikaci těchto mikroorganismů se proto využilo sekvenační analýzy DNA, konkrétně úseku 16S. Tato metoda by měla významně urychlit a usnadnit správné určení druhu, které je důležité pro nastavení adekvátní antibiotické léčby.
DNA sequence-based identification of Nocardia genus bacteria
Keywords: sekvenace; gen 16S rRNA; Nocardia; Identifikace; BLAST; polyfázický přístup; sequencing; 16S rRNA gene; Nocardia; Identification; BLAST; polyphasic approach