Příprava a vlastnosti organopalladnatých sloučenin na bázi 4,5-dihydro-1H-imidazol-5-onů - Brož, Břetislav (Univerzita Pardubice, 2010)
Byly syntetizovány dva typy imidazolinonových derivátů 3 a 11 v racemické a jedné opticky čisté formě, ze kterých byly připraveny organopalladnaté komplexy 4 - 6 a 12 - 13. Struktura všech sloučenin byla potvrzena pomocí NMR spektroskopie, struktura derivátů 3, 4 a 5 také pomocí X-ray difrakce. Komplexy 5, 6 a 13 byly studovány jako enantioselektivní katalyzátory pro asymetrickou Friedel-Craftsovu alkylaci a asymetrickou Michaelovou adici.
Preparation and properties of organopalladium compounds based on 4,5-dihydro-1H-imidazol-5-ones
Keywords: imidazolinony; organopalladnaté komplexy; enantioselektivní katalyzátory; asymetrická Friedel-Craftsova alkylace; asymetrická Michaelova adice; imidazolinone derivatives; organopalladium; II complexes; enantioselective catalysts; asymmetric Friedel-Crafts alkylation; asymmetric Michael addition