Molekulově imprintované polymery pro analýzu proteinových biomarkerů pomocí biosenzorů - Brázdová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2020)
V této bakalářské práci jsou v první části shrnuty obecné informace o molekulově imprintovaných polymerech, o jejich přípravě a využití. Dále se zabývá popisem možného spojení těchto imprintovaných polymerů s biosenzory, kde slouží jako receptory, dokáží rozpoznat stanovovaný analyt, a mají proto potenciál v lékařské diagnostice. Poslední část je věnována konkrétním příkladům aplikací těchto biosenzorů pro stanovování proteinových biomarkerů. Jsou zmíněny biosenzory pro stanovení proteinů jako je albumin, lysozym, cytochrom c, kreatinkináza či oxytocin.
Molecularly imprinted polymers for the analysis of protein biomarkers using biosensors
Keywords: molekulově imprintované polymery; funkční monomer; templát; polymerizace; biosenzory; proteiny; molecularly imprinted polymers; functional monomer; template; polymerization; biosensors; proteins