Struktura a vlastnosti tenkých vrstev systému Ge25S75-xSex - Kubját, Richard (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá syntézou amorfních chalkogenidů a přípravou jejich tenkých vrstev. Syntetizováno bylo šest skel systému Ge-S-Se a byly připraveny jejich tenké vrstvy metodou vakuového napařování. EDX analýzou bylo studováno složení deponovaných vrstev. Byl studován vliv expozice a temperace na jejich strukturu a optické vlastnosti s využitím Ramanovy a UV/VIS spektroskopie. Dále byl studován vliv prehistorie tenkých vrstev na jejich chemickou odolnost vůči alkalickým leptacím lázním.
Structure and properties of Ge25S75-xSex system thin films
Keywords: chalkogenidová skla; systém Ge-S-Se; tenké vrstvy; Ramanova spektroskopie; UV/VIS spektroskopie; selektivní leptání; chalcogenide glasses; system Ge-S-Se system; thin films; Raman spectroscopy; UV/VIS spectroscopy; selective etching