Diafiltrace roztoků organických barviv - Cuhorka, Jiří (Univerzita Pardubice, 2018)
Disertační práce je zaměřena na uplatnění nanofiltrace a procesu diafiltrace při výrobě organických barviv. V práci je testováno několik komerečně dostupných spirálně vinutých modulů. Na základě předběžných experimentů byly vybrány vhodné moduly (membrány) pro vlastní diafiltraci organických barviv. Diskontinuální diafiltrace je popsána matematickým modelem, který spojuje materiálové bilance a rovnice popisující transport látek membránou. Jedná se hlavně o modely založené na difuzi látek membránou, na jejich toku póry membrány a/nebo se jedná o modely založené na nerovnovážné termodynamice.
Diafiltration of organic dyes solutions
Keywords: organické barvivo; nanofiltrace; diafiltrace; charakterizace; rejekce; matematický model; organic dye; nanofiltration; diafiltration; characterization; rejection; mathematical model