Příprava cholinesterázového biosenzoru pro stanovení těžkých kovů - Pořízková, Petra (Univerzita Pardubice, 2017)
Acetylcholinesteráza je enzym, který se vyskytuje v nervosvalových spojeních a cholinergních synapsích, kde ukončuje synaptický přenos. Jeho schopnost hydrolyzovat acetylcholin a jeho inhibice toxickými látkami se využívá při konstrukci biosenzoru. Tato diplomová práce je zaměřena na využití acetylcholinesterázy pro stanovení těžkých kovů. Aktivita acetylcholinesterázy byla stanovována především pomocí spektrofotometrické Ellmanovy metody, byly ale testovány i jiné způsoby stanovení aktivity.
Construction of cholinesterase biosensor for the determination of heavy metals
Keywords: acetylcholinesteráza; bioesenzor; těžké kovy; Ellmanova metoda; acetylcholinesterase; biosensor; heavy metals; Ellman method