Slovinská a česká emigrace do USA po roce 1945 - příčiny a přijetí - Hachová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2010)
Předložená práce je věnována stručným dějinám emigrace Čechů a Slovinců po druhé světové válce do USA. Stěžejní téma je zaměřeno na historicko-politickou situaci ve Slovinsku a u nás po roce 1945 a 1948. Cílem této práce je objasnit příčiny emigrace, popsat cílové země exulantů, vazby emigrace k vlasti a kulturní život krajanů mimo hranice rodné země.
Slovenian and Czech emigration into the USA after 1945 - reasons and acceptance
Keywords: emigrace; exil; komunismus; demokracie; 20. století; emigration; exile; communism; democracy; 20th century