Komunikační systém pro servisní oddělení - Kocourek, Martin (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá způsoby komunikace servisního oddělení se zákazníkem (web, mobilní telefon, ...). Cílem teoretické části bude srovnat možnosti komunikace a zhodnotit současné komunikační systémy z hlediska efektivnosti komunikace a zabezpečení. Cílem práce bude vytvoření webové aplikace, s využitím databázového systému pro evidenci servisních oprav s možností generování opravenek a servisních listů. Zákazník se bude moci různými způsoby dotázat na stav své zakázky.
Communications system for service departments
Keywords: Intranet; servisní oddělení; Webová aplikace; komunikační systém; PHP; HTML; service department; Web application; communication system