Růst lidského organismu z biochemického, ontogenetického a genetického hlediska - Kramarčíková, Nicol (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem růstu lidského organismu, což je velice komplexní proces pevně spojený s vývojem a dozráváním jedince. Práce se detailně zaměřuje na tři aspekty růstu člověka, a to na jeho biochemické, ontogenetické a antropologické a genetické hledisko. Z biochemického hlediska popisuje růstový hormon jakožto substanci klíčovou pro růst lidského těla, dále pak jeho tvorbu, metabolismus, účinky a stavy spojené s jeho nedostatkem či nadbytkem. V rámci ontogenetického a antropologického hlediska jsou popsány základní fáze růstu dítěte a faktory, které do jednotlivých fází mohou zasáhnout a pozměnit směr jejich vývoje. Část o genetickém aspektu růstu se pak zabývá syndromy, které mají svůj původ v genetické poruše a zároveň ovlivňují růst jedince. V poslední části pak popisuje metody měření biologického věku, důležité charakteristiky posuzované společně se vzrůstem člověka. Poznatky z literatury ukazují význam komplexního hodnocení růstu ve vztahu s vývojem člověka a využití tohoto hodnocení jako ukazatel celkového zdravotního stavu.
The growth of the human organism from the biochemical, ontogenetic and genetic point of view
Keywords: růst; vývoj člověka; růstový hormon; poruchy růstu; biologický věk; growth; human development; growth hormone; growth disorders; biological age