Stanovení povrchového napětí smáčivých roztoků z geometrie kapky - Šindlerová, Denisa (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce se zybývá problematikou smáčení pevných povrchů kapalinami, které je určeno vzájemným vztahem povrchových napětí stýkajících se složek. K měření povrchového napětí byla zvolená metoda ověřena na systému tří kapalin - glycerinu, vody a vlhčicího roztoku používaného v ofsetovém tisku.
Determination of the surface tension of the wetting solutions by the drop geometry
Keywords: povrchové napětí; krajové úhly; smáčení pevných povrchů; ofsetový tisk