Optimalizace nápravy zemědělského stroje - Tunega, Jan (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá optimalizací konstrukce nápravy zemědělského stroje Triton Heavy 490 s cílem zvýšit pevnost a životnost klíčových částí. Pomocí metody konečných prvků byla identifikována kritická místa, na která byly navrženy konstrukční úpravy vedoucí ke zlepšení pevnostních vlastností a provozní spolehlivosti. Výpočty byly provedeny s ohledem na platné normy a využití moderních výpočtových metod.
Optimization of the axle of an agricultural machine
Keywords: náprava; zemědělský stroj; optimalizace konstrukce; pevnostní analýza; metoda konečných prvků (MKP); únavová životnost; svařované spoje; ložiskové uložení; plastická únosnost; konstrukční úpravy; axle; agricultural machine; design optimization; strength analysis; finite element method (FEM); fatigue life; welded joints; bearing housing; plastic resistance; design modifications