Analytické metody stanovení resveratrolu a jeho derivátů - Neoralová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá resveratrolem, piceidem, piceatannolem a astringinem. První část práce je věnována charakteristice těchto látek, jejich účinkům na organismus a jejich výskytu v přírodě, především pak v potravinách. V druhé části jsou popsány analytické metody, které slouží ke stanovení resveratrolu a jeho derivátů. Jsou zde uvedeny principy metod, popis příslušných aparatur a způsoby vyhodnocení výsledků. Třetí část se zabývá konkrétními analýzami uvedených látek v potravinách. Jsou zde uvedeny analýzy různých vín, bobulí nebo bylin, ale i čokolády a chmelu. Ve všech případech je popsána úprava vzorků, podmínky analýzy i shrnutí výsledků.
Analytical methods for determination of resveratrol and its derivates
Keywords: Stilbeny; resveratrol; HPLC; víno; francouzský paradox; Stilbenes; Resveratrol; wine; french paradox