Posuzování polykací funkce u seniorů s neurologickou diagnózou - Pařízková, Alena (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce se zaměřuje na subjektivní posouzení polykací funkce u seniorů (osoby s věkem nad 65 let a více) s neurologickou diagnózou. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je zaměřena na popis teoretických východisek pro praktickou část. Skládá se z kapitol, které popisují polykací akt, prevalenci potíží s polykáním, diagnostiku a komplikace s polykáním. Následuje kapitola o kvalitě života obecně, dále je popsána kvalita života u seniorů a u pacientů s porušeným polykáním. Poslední malá kapitola je věnovaná výzkumům, které již byly provedené na téma porušené polykání. V praktické části jsou popsány informace o výzkumném šetření a interpretace výsledků. Cílem práce je zjistit, jak respondenti subjektivně hodnotí svoji polykací funkci/ kvalitu života spojenou s polykáním pomocí dotazníkového šetření.
Recognition of swallowing function in older adults with neurological diagnosis
Keywords: dysfagie; EAT 10; MINI COG; Sydneyský dotazník na téma polykání; SWAL-QOL; senioři; dysphagia; EAT-10; Mini-Cog; Sydney swallow questionnaire; SWAL-QOL; seniors