Pedagogicko-demografický pohled na aktuální otázku přelidněnosti světa - Veselá, Jana (Univerzita Pardubice, 2003)
Základní populační problém dnešního světa je opředen mnohými paradoxy. Vyspělé a bohaté státy mají dnes velké potíže se zajištěním byť i jen prosté reprodukce své populace. Chudé rozvojové země prožívají nebývalou populační explozi. Miliony lidí žijí v obludných megapolích, miliony živoří na půdě zničené špatným hospodařením.
Keywords: demografický vývoj; populace; rozvojové země; srovnávání