Vozidlový odpor současných kolejových vozidel - Králík, Pavel (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této bakalářské práce je rozbor jednotlivých složek vozidlového odporu železničních kolejových vozidel, jejich fyzikální podstaty i vzniku. Klíčovým obsahem je metodika, s jejíž pomocí je z dat získaných výběhovou zkouškou sestavena závislost vlastního odporu vozidla na rychlosti jízdy. Aplikace je demonstrována na moderní elektrické jednotce i kontejnerových vlacích. Důraz je kladen na vlaky provozované společností METRANS Rail s.r.o. Je uveden postup výpočtu technického normativu hmotnosti, jež s vozidlovým odporem souvisí. Práce obsahuje také zamyšlení nad změnou výše uvedené metodiky výpočtu především pro kontejnerové vlaky z hlediska fyzikální interpretace a možného přínosu pro rychlou nákladní železniční dopravu.
Train Resistance of Current Rolling Stock
Keywords: vozidlový odpor; kontejnerový vůz; výběhová zkouška; aerodynamický odpor; train resistance; container freight; untraction examination; aerodynamic resistance