Rychlé gradienty v HPLC - Vyňuchalová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2002)
Byla provedena studie rychlých gradientů pro vysokoúčinnou kapalinovou chromatografii v systémech s obrácenými fázemi s cílem přispět k vývoji metod gradientové eluce. Byly studovány komerčně dodávané kolony, naplněné různými funkčními skupinami pro charakterizaci polarity. Následně byla proměřována homologická kalibrační řada n-alkylbenzenů, dále močovinové a triazinové herbicidy. Pro jednotlivé proměřované standardy při isokratické elucí byly vypočteny retenční charakteristiky. Následně byly vypočteny indexy interakce, index polarity, který zahrnuje polární příspěvky pro retenci a lipofilní index, zahrnující nepolární příspěvky pro retenci. Při gradientové eluci byly pro jednotlivé látky vypočteny hodnoty retenčních objemů. Pomocí vypočtených parametrů byl porovnán vliv gradientového programu na kvalitu a dobu separace na různých typech kolon. Bylo ověřeno, že na krátkých i monolitických kolonách lze dosáhnout rychlých gradientů.
Fast gradients in HPLC
Keywords: Vysokoúčinná kapalinová chromatografie; obrácené fáze; kolony; gradientová eluce; herbicidy