Syntéza vybraných 1H -indolů z enaminů intramolekulární aminací - Kratochvílová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá syntézou indolového kruhu pomocí intramolekulární aminace vhodně substituovaných enaminů. Tato reakce je založena na tvorbě vazby C-N tzv. cross-couplingovou reakcí katalyzovanou přechodnými kovy. V rámci práce bylo připraveno pět rozdílně substituovaných enaminů, pro jejichž syntézu byly aplikovány dvě odlišné reakční cesty. Následnou katalytickou cyklizací byly z těchto enaminů připraveny příslušně substituované indoly v dobrých až kvantitativních výtěžcích.
The synthesis of selected 1H -indoles from enamines by intramolecular amination
Keywords: indole; enamine; intramolecular amination; C-N bond formation; cross-coupling; indol; enamin; intramolekulární aminace; tvorba C-N vazby