Vliv výchozích surovin na ztráty esterů při transesterifikaci olejů - Měkotová, Martina (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce je zaměřena na transesterifikaci olejů (olivový a palmový) či směsí olejů (slunečnicový a řepkový, olivový a řepkový) s alkoholem (methanol a butanol) za přítomnosti katalyzátoru hydroxidu draselného. Hlavním produktem je směs esterů vyšších mastných kyselin. Zastave-ní reakce bylo provedeno neutralizací katalyzátoru dvěma látkami (kyselina fosforečná nebo oxid uhličitý). Cílem bylo zejména (i) popsat ztráty esterů vyšších mastných kyselin, tj. jejich obsah ve vedlejším produktu a (ii) distribuci esterů podle mastných kyselin v obou vrstvách. Bylo zjištěno, že zastoupení methylesterů kyselin v esterové i glycerolové vrstvě je různé pro různé způsoby zastavení reakce. Podobně se liší i zastoupení butylesterů kyselin, ale s menšími rozdíly než v případě methylesterů. Dále bylo zjištěno, že palmový olej není příliš vhodný pro transesterifikaci provedenou popsaným způsobem. Důvodem je to, že palmový olej není za laboratorní teploty tekutý, a proto jsou vysoké ztráty, a tím nižší výtěžek esterů. Vybraná data z analýzy glycerolové vrstvy byla vyhodnocena statisticky pomocí grafů komponentních vah v programu Statistica 12.
The influence of raw materials on the ester losses at transesterification of oil
Keywords: Bionafta; transesterifikace; methanol; butanol; ztráty esterů; distribuce; Biodiesel; transesterification; methanol; butanol; esters loss; distribution