Návrh konstrukce tvarového zámku pro uzavřené profily - Kejdana, Aleš; Švanda, Pavel (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá možnostmi využití tvarových zámků jako dočasné vymezení vzájemné polohy uzavřených pravoúhlých profilů před svařením či slepením.Navržené řešení mechanických zámků umožňuje jednoznačnou vzájemnou orientaci dílů pro jejich sestavení. Vlastní návrh je podroben numerické analýze metodou konečných prvků. Výsledky z numerické analýzy jsou porovnány se zkouškou reálných vzorků. Z výsledků vyplývá, že pro navržený mechanický zámek je možné využití i jako samonosného spoje. Spoj vykazuje dostatečnou únosnost pro použití bez nutnosti dalšího spojení svarem či slepením pro málo zatížené spoje. Navržené konstrukční uspořádání je vhodné pro profily s tloušťkou stěny 3 mm a více.
Keywords: tvarové zámky; sváření; numerické analýzy