Rylování a perforace na stroji GPM 450 SA - Mikala, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této práce bylo otestovat rylovací a perforovací stroj GPM 450 SA od firmy Cyklos a doporučit případné úpravy tohoto stroje. Testování bylo rozděleno na dvě hlavní části. První část byla věnována testování přesnosti krokového motoru při rýhování a při perforaci v závislosti na použitém papíru, kartonu a lepence. K rýhování a perforaci byly použity papíry nenatírané (ofsetový tiskový papír Serixo) a natírané v lesklém a matném provedení (Novatech). Ve druhé části byla hodnocena kvalita rýhování a perforace v závislosti na typu rýhovacího či perforovacího nástroje a dále také v závislosti na typu povrchové úpravy a plošné hmotnosti papíru.
Scoring and perforation on GPM 450 SA machine
Keywords: rylování; rýhování; bigování; perforace; dokončující zpracování tiskovin; knihařské stroje; creasing; perforating; finishing of prints; binding machines