Srovnání statutárních měst Pardubice a Hradec Králové - Košťálová, Zdeňka (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá komparací územně členěného statutárního města Pardubice, jakožto reprezentanta decentralizovaného systému řízení, s Hradcem Králové, městem územně nečleněným, které je řízeno centralizovaným způsobem. V první části je stručně vymezeno současné postavení statutárních měst v České republice a faktory, které ovlivňují jejich případné členění na městské obvody nebo části. Další dvě části mají konkrétní charakter. Srovnávají statutární města Pardubice a Hradec Králové z hlediska působnosti obou měst, vztahu k městským obvodům a z hlediska rozpočtu. Zároveň jsou shrnuty výhody a nevýhody takto řízených měst. V poslední části je zpracováno kvantitativní srovnání, resp. finanční a personální náročnost systémů řízení obou měst.
Comparison of statutory towns - Pardubice and Hradec Králové
Keywords: statutární města; Pardubice; Hradec Králové; Magistrát města Pardubic; Magistrát města Hradec Králové; organizační struktura; městské obvody