Možnosti využití vyšších mastných kyselin, zejména pro epoxidaci - Korelová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce se zabývá přípravou vyšších mastných kyselin řepkového, slunečnicového a lničkového oleje a zejména jejich epoxidací. V teoretické části jsou stručně popsány lipidy a detailněji jsou popsány vlastnosti, příprava a použití vyšších mastných kyselin. Také je popsáno průmyslové zpracování olejnin. Pozornost je zaměřena na přípravu epoxidů z přírodních zdrojů a jejich přípravu. V rámci experimentální práce byly připraveny směsi vyšších mastných kyselin z výše uvedených olejů a následně epoxidovány za stejných podmínek (60 °C, 300 ot/min). U vyšších mastných kyselin bylo stanoveno číslo kyselosti, které potvrdilo že byly úspěšně připraveny. U epoxidů bylo staveno jodové číslo, epoxidový index a viskozita. Připravené epoxidy vykazovaly nízký epoxidový index (cca 0,3-1,7 mol/kg) a za laboratorní byly teploty tuhé. Důvodem byla pravděpodobně následná reakce epoxidů za vzniku alkoholů, která byla podpořena kyselím prostředím.
Possibilities of using of higher fatty acids, especially for epoxidation
Keywords: epoxidace; vyšší mastné kyseliny; oleje; epoxidation; higher fatty acids; vegetable oils