Starořecké Symposion - Blažková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2012)
Téma symposionu se objevuje nejčastěji v historickém kontextu. V této práci se snažím ukázat, že není možné dívat se na tuto formu hostiny jako na oddělenou část kultury, ale jako na jednolitý celek, který není odříznut od ostatních konotací. V průběhu práce se postupně vynořují další prvky, které s tématem zdánlivě nesouvisejí: zabývám se zde zčásti náboženstvím, kulturou, řeckou společností a některými jejími zvyky, které mohou téma symposionu pomoci více objasnit. Vše je zasazené do doby 8. - 4. století př. n. l.
Ancient Greek Symposium
Keywords: symposion; syssítia; výchova; víno; krater; Athény; Sparta; symposion; syssítia; education; wine; krater; Athens; Sparta