Elektrochemické stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu - Vitoušová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2019)
Práce je zaměřena na stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu. Teoretická část zahrnuje popis alkaloidů a jejich dělení, dále vlastnosti, využití a význam theobrominu a theofylinu. Jako další následuje kapitola o čokoládě, která je hlavním zdrojem těchto dvou alkaloidů, a na závěr je zmíněno několik metod, pomocí kterých je lze stanovit ve vzorcích potravinářského, biologického nebo farmaceutického typu. Experimentální část obsahuje přípravu potřebných roztoků, pracovních elektrod, použitých metod a zařízení. V části výsledky a diskuse je kromě úvodních experimentů uvedena optimalizace metody pro stanovení obou alkaloidů s následným ověřením spolehlivosti metody pomocí analýz modelových a reálných vzorků.
Electrochemical determination of theobromine and theophylline at carbon based electrodes
Keywords: theobromin; theofylin; alkaloidy; voltametrie; kakaové boby; čokoláda; xanthiny; purinové alkaloidy; theobromine; theophylline; alkaloids; voltammetry; cocoa beans; chocolate; xanthines; purine alkaloids