Mikysek, TomášVitoušová, Kristýna2019-06-182019-06-1820192019-05-10https://hdl.handle.net/10195/73358Práce je zaměřena na stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typu. Teoretická část zahrnuje popis alkaloidů a jejich dělení, dále vlastnosti, využití a význam theobrominu a theofylinu. Jako další následuje kapitola o čokoládě, která je hlavním zdrojem těchto dvou alkaloidů, a na závěr je zmíněno několik metod, pomocí kterých je lze stanovit ve vzorcích potravinářského, biologického nebo farmaceutického typu. Experimentální část obsahuje přípravu potřebných roztoků, pracovních elektrod, použitých metod a zařízení. V části výsledky a diskuse je kromě úvodních experimentů uvedena optimalizace metody pro stanovení obou alkaloidů s následným ověřením spolehlivosti metody pomocí analýz modelových a reálných vzorků.59 s.czeBez omezenítheobromintheofylinalkaloidyvoltametriekakaové bobyčokoládaxanthinypurinové alkaloidytheobrominetheophyllinealkaloidsvoltammetrycocoa beanschocolatexanthinespurine alkaloidsElektrochemické stanovení theobrominu a theofylinu na elektrodách uhlíkového typuElectrochemical determination of theobromine and theophylline at carbon based electrodesdiplomová práceD4012437887