Změny v mikrobiomu pacientů v souvislosti s ošetřovatelskou péčí: scoping review - Nechanická, Natálie (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce "Změny v mikrobiomu pacientů v souvislosti s ošetřovatelskou péčí: scoping review" se zaměřuje na ošetřovatelskou péči a její souvislost se změnami v mikrobiomu dospělých pacientů. Teoretická část se zabývá ošetřovatelskou péčí, charakteristikou a vývojem mikrobiomu, popisu složení jednotlivých mikrobiomů, faktorům ovlivňující mikrobiom, jeho funkcím a některým onemocněním, na které může mít mikrobiom vliv. Ve výzkumné části pomocí standardizované metodiky scoping review byly identifikovány a analyzovány faktory způsobující změny v mikrobiomu, negativní následky změn v mikrobiomu související s ošetřovatelskou péčí a ošetřovatelské intervence.
Changes in the microbiome in patients in connection with nursing care: a scoping review
Keywords: dysbióza; mikrobiom; ošetřovatelská péče; scoping review; dysbiosis; microbiome; nursing care; scoping review