Návrh pohonu dvojkolí v podvozku elektrické jednotky s vnitřním rámem - Ondrišík, Filip (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce je věnována návrhu pohonu dvojkolí pro elektrickou vlakovou jednotku s podvozky s vnitřním rámem. V práci jsou nejprve popsány vybrané podvozky s vnitřním rámem a možnosti pohonu dvojkolí. Následuje analýza pohybů a silových účinků v pohonu. V další části práce jsou navrženy možná řešení pohonu dvojkolí, ze kterých je vybráno to nejvhodnější. Vybrané řešení je poté podrobně popsáno a je prezentován jeho model a výkres. Součástí práce je také pevnostní výpočet vybraných částí pohonu, mezi které patří, ozubená kola, ložiska a lisovaný spoj.
Design of a wheelset drive in an inside frame bogie for electric multiple units
Keywords: pohon dvojkolí; podvozek s vnitřním rámem; ozubené kolo; ložisko; wheelset drive; inside frame bogie; gear wheel; bearing