Elektrochemické stanovení kinetických parametrů solubilní a imobilizované proteinkinázy A - Malíková, Kristina (Univerzita Pardubice, 2024)
Cílem teoretické části diplomové práce bylo popsat proteinkinázu A, metody imobilizace enzymů a elektroanalytické metody stanovení aktivity proteinkinázy A. V praktické části jsem se zabývala imobilizací proteinkinázy A na vybrané magnetické částice. Dále byla práce zaměřena na elektrochemické stanovení její enzymové aktivity pomocí nízkomolekulárního substrátu Biotin-Kemptide v přítomnosti adenosin thiotrifosfátu (ATP-S) a porovnání se solubilní formou enzymu. Dále stanovení kinetických parametrů solubilní a imobilizované proteinkinázy A. Metoda stanovení je založena na detekci zlatých nanočástic square-wave voltametrií.
Electrochemical determination of kinetic parameters of soluble and immobilized protein kinase A
Keywords: proteinkináza A; enzymová aktivita; imobilizace; magnetické částice; kinetické parametry enzymové reakce; protein kinase A; enzyme activity; immobilization; magnetic particles; kinetic parameters of enzymatic reaction