Řízení vztahů se zákazníky ve společnosti eBanka, a.s. - Louvarová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce je věnována problematice řízení vtahů se zákazníky ve společnosti eBanka, a.s.. Z teoretického hlediska se diplomová práce zabývá změnami ve společnosti, vymezením služeb, marketingem služeb a marketingem vztahů, přímým marketingem a otázkou CRM. V rámci analýzy současného stavu v eBance je uvedena základní charakteristika a informace o eBance, cenové srovnání s konkurencí, řízení vztahů se zákazníky a nástroje, formy a způsoby řízení vztahů se zákazníky. Poslední kapitola je věnována zhodnocení a návrhům na zlepšení současného stavu.
The control of the public relations in the eBanka company
Keywords: marketing's concepts; services; marketing of relationship; customer satisfaction; Customer Relationship Management; Marketingové koncepce; služby; marketing vztahů; spokojenost zákazníků; Marketing; CRM; eBanka