Sinistralita - Bolková, Alexandra (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem sinistrality a obecným uvedením do problematiky lidské laterality. Práce popisuje, jaký je původ této odlišnosti, jak vznikla, jaké má genetické kořeny a s jakými problémy a tématy se lidé se sinistralitou potýkají. Tato práce také pojednává o rozdílech mezi praváky a leváky, nejen jakou rukou preferují psaní, ale i z morfologického hlediska, dále o jejich odlišných schopnostech a dovednostech, popřípadě talentech. Jednou z dalších kapitol je výskyt leváků v populaci a jejich zastoupení v poměru muž/žena, historie, výskyt leváctví u dvojčat a zmínka o výjimečných osobnostech, které se zapsaly do historie.
Sinistrality
Keywords: lateralita; sinistralita; levorukost; ambidextrie; levá a pravá hemisféra; laterality; sinistrality; left-handedness; ambidexterity; left and right hemispheres