AED jako součást první pomoci a jeho využití u profesionálních hasičských jednotek vybraného kraje - Pešat, Robert (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce mapuje odbornou připravenost profesionálních hasičských jednotek vybraného kraje při poskytování první pomoci s možností využití AED do příjezdu odborné zdravotnické pomoci. Teoretická část popisuje v obecné rovině integrovaný záchranný systémem. Dále se věnuje rozdělení první pomoci, základní neodkladné resuscitaci dle nejnovějších postupů a doporučení Guidelines 2010 a defibrilaci s využitím automatizovaného externího defibrilátoru. Praktická část popisuje průzkum metodou dotazníkového šetření u profesionálních výjezdových posádek hasičského záchranného sboru. Praktická část obsahuje stanovené výzkumné otázky a výsledky jednotlivých otázek z anonymního dotazníku. Získaná data byla graficky zpracována do tabulek a grafů.
AED as a part of the first aid and its aplication in the professional fire service of the selected region
Keywords: integrovaný záchranný systém; první pomoc; resuscitace; řetězec přežití; defibrilace; automatizovaný externí defibrilátor; integrated rescue system; first aid; resuscitation; chain of survival; defibrilation; automated external defibrillator