Renesanční sgrafitová výzdoba ze 16. století na fasádách domů v Prachaticích - Hrubcová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá výhradně konkrétními dochovanými památkami renesančního sgrafitářství ve městě Prachatice. Fasády zdobené sgrafitem jsou v práci vzevrubně popsány. Dekorativní prvky jsou zmapovány, jsou zde identifikovány figurální výjevy. Pro výjevy, které byly dějově dentifikovány, byly hledány předlohy studiem literatury o německé a italské grafice 16. století. V práci jsou předloženy výsledky tohoto studia. Práce se také zabývala zmapováním dohledatelných restaurátorských a jiných zásahů do sgrafitových fasád. Známé zásahy jsou zde zmíněny a stručně popsán jejich charakter. Součástí práce je také obrazová příloha, kde jsou prezentovány současné fotografie sgrafitových fasád a výsledky studia možných předloh.
Renaissance Sgraffito in Prachatice
Keywords: sgrafita; renesance; Prachatice; Grafika; sgrafitto; rennaisance; graphic