Role samosprávy při tvorbě funkčního systému veřejných prostorů města (na příkladu města Pardubice) - Vaniš, Radim (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá problematikou systému veřejných prostorů. Zkoumá roli veřejné správy při tvorbě funkčního systému veřejných prostorů města a také zda je tomuto systému věnována zástupci místních samospráv dostatečná pozornost. První část práce je teoretická, popisuje pojem veřejných prostor, jeho dělení, funkci a požadavky na něj. Jsou v ní uvedeny právní předpisy upravující veřejné prostory. Dále se věnuje charakteristice systému veřejných prostorů a požadavkům na systém kladeným. Zkoumá možnosti vlivu veřejné správy v oblastech péče o současné veřejné prostory, tvorby nových veřejných prostor a tvorby systému veřejných prostor. Ve druhé, praktické části, jsou teoretické předpoklady ověřovány na příkladu systému veřejných prostorů města Pardubice.
The role of local government by creating a functional system of public spaces of the city (on example city Pardubice)
Keywords: veřejné prostory; právní předpisy; strategické plánování; Pardubice; územní plány; veřejná prostranství; veřejná správa