Možnosti barvení usně pro účely restaurování - Pavlovská, Radka (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou barvení usní v současné restaurátorské praxi. V teoretické části práce na základě odborné literatury uvádí základní chemicko-technologické poznatky o materiálové podstatě usně, jejichž znalost je při zodpovědném restaurátorském zásahu nezbytná. Ze stejných důvodů je v teoretické části práce nastíněn také historický vývoj pokryvu knižní vazby. V experimentální části bylo na základě průzkumu trhu a dotazníkového šetření mezi restaurátory vybráno 13 barviv na useň, která byla testována pro vhodnost použití při restaurování usně. Výsledky testování jsou stěžejním přínosem této práce.
Leather-colouring possibilities in conservation practice
Keywords: useň; barvení usně; barviva; poškození usně; knižní vazba; restaurování; konzervace; leather; leather-colouring; leather dyes; deterioration of leather; bookbinding; leather conservation