Gasotransmitery - Hejdová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2021)
Gasotransmitery zastoupené oxidem dusnatým, oxidem uhelnatým a sulfanem jsou plynné signální molekuly. Za fyziologických podmínek vznikají v organismu endogenně a jejich syntéza je zprostředkována příslušnými enzymy. Při nízkých koncentracích vykazují vazodilatační, antiproliferační a cytoprotektivní účinky v organismu. Mechanismus protizánětlivého účinku gasotransmiterů spočívá v inhibici prozánětlivých cytokinů a regulaci apoptózy zánětlivých buněk. Díky těmto pozitivním účinkům mají gasotransmitery velký terapeutický potenciál.
Gasotransmitters
Keywords: oxid dusnatý; sulfan; oxid uhelnatý; zánět; rezoluce zánětlivé reakce; nitric oxide; sulfane; carbon monoxide; inflammation; resolution of inflammation