Vliv alkoholu a psychotropních látek na dopravní chování a návrhy na postihy - Koprda, Martin (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce "Vliv alkoholu a psychotropních látek na dopravní chování a návrhy na postihy" se zabývá zákony, které souvisí s touto problematikou. V této práci budou vysvětleny pojmy, které jsou nazývány alkohol a drogy. Dále bude popsáno řízení řidiče při různých hladinách alkoholu v krvi a následné chování řidiče v provozu na pozemních komunikacích. Budou zde rozděleny drogy do určitých kategorií a také bude popsán vliv jednotlivých drog na chování řidiče v provozu na pozemních komunikacích. V této práci bude popsán postup Policie České republiky při zjišťování stavu řidiče, není-li ovlivněn alkoholem nebo psychotropní látkou. V další části budou navrhnuty opatření, které by měly zvýšit bezpečnost na pozemních komunikacích v České republice.
The influence of alcohol and psychotropic substances for the transport behavior and proposals for sanctions
Keywords: alkohol; návykové látky; promile; přestupky; řidiči; vozidla; alcohols; psychotropic substances; mille; offenses; drivers; vehicles