Vztah mezi pěstounskými rodinami a jejich sousedy - Na příkladu několika rodin z Pardubického kraje - Svíbová, Johana (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce přibližuje na příkladu několika pěstounských rodin a jejich sousedů, jakým způsobem ovlivňuje pěstounství mezilidské vztahy. Nejprve se zabývá stručnou charakteristikou rozdílů mezi rodinou manželskou a pěstounskou a následně rozebírá jejich vztah v kontextu sousedství. Práce tak v prostředí sousedství pohlíží na městský a venkovský prostor, na etnicitu dítěte a na komunikaci mezi sousedy. Následující část práce je věnována pohledu na pěstouny jako na minoritu, komunitu a neposledně jako na communitas, popsaná V. Turnerem.
The relationship between foster families and their neighbours - On the example of several families from Pardubice region
Keywords: pěstounská péče; sousedství; komunity; Minority; communitas; Foster Care; neighbourhood; Communities; minorities; communitas