Proces resocializace osob po ztrátě zraku vlivem nemoci či úrazu - Vrchovská, Eliška (Univerzita Pardubice, 2016)
Předložená diplomová práce má název Proces resocializace osob po ztrátě zraku vlivem nemoci či úrazu. Práce je rozdělena na dvě základní části a to část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část se skládá ze tří kapitol. První kapitola se zabývá procesem resocializace a popisem spojitosti se vzniklým zrakovým postižením. Druhá kapitola se zaměřuje přímo na cílovou skupinu zrakově postižených osob. Jsou zde popsány základní definice a klasifikace zrakového postižení. Poslední kapitolou v teoretické části je kapitola ucelená rehabilitace jako nástroj resocializace. Jsou zde popsány jednotlivé typy ucelené rehabilitace, pod které patří podkapitoly zaměřující se na problematiku zrakového postižení. Výzkumná část diplomové práce popisuje charakteristiku výzkumu, cíle výzkumu a následně stanovený výzkumný problém. Dále se výzkumná část zabývá metodologií výzkumu a výzkumným vzorkem. Nechybí definice kvalitativního výzkumu, který je založený na biografickém výzkumu. V neposlední řadě je zde popsána realizace výzkumu a interpretace získaných dat.
Process of re-socialization of people with vision loss after illness or injury
Keywords: resocializace; zrak; zrakové postižení; rehabilitace; ztráta zraku; resocialization; vision; visual impairment; rehabilitation; loss of vision