Postoje současné mladé ganerace k romskému etniku v České republice - Tomiška, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá popisem postojů současné mladé majoritní generace k romskému etniku v České republice. Postihuje především faktory, kterými jsou tyto postoje utvářeny a ve společnosti dále reprodukovány. Zvláštní důraz je pak kladen na vliv etnizace mediálního zpravodajství o sociálních konfliktech a kriminalitě na negativní předsudky k Romům. Výzkum k této práci proběhl v Pardubicích a je orientován kvalitativně.
Attitudes of the young generation to the Roma ethnic group in the Czech Republic
Keywords: Romové; majorita; etnizace; sociální vyloučení; xenofobie; Roma people; majority; ethnicisation; social exclusion; xenophobia