Úzkorozchodný motorový vůz pro Čiernohronskou železnici - Filipi, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2013)
V této diplomové práci je proveden koncepční návrh rekonstrukce motorového úzkorozchodného osobního vozu. Práce obsahuje také stručný přehled úzkorozchodných motorových vozů. Dále jsou popsány základní provozní a konstrukční odlišnosti úzkorozchodných vozidel. Po samotném přehledu je samotný popis osobního vozu řady Bax/u a koncepční návrh přestavby osobního vozu. Následuje výpočet traťových a vozidlových odporů a sestavení trakční charakteristiky. Poté následuje volba spalovacího motoru a výpočet hydrostatického přenosu výkonu. Na závěr je uvedeno rozpracování strojovny a pevnostní analýza rámu vozidla.
Narrow-gauge motor coach for Black hron railway
Keywords: motorový vůz; Bax/u; hydrostatický přenos výkonu; Čiernohronská železnice; rozchod 760 mm; motor vehicle; hydrostatic power transmission; Black hron railway; track gauge 760 mm