Data mining a project R - Kršíková, Martina (Univerzita Pardubice, 2014)
Hlavním cílem bakalářské práce je popsat a předvést statistické metody a analýzy v programu R, které data mining využívá. Především má práce zmapovat možnosti programu R pro regresní a shlukovou analýzu. Tyto analýzy jsou demonstrovány na databázi kontrol užitkovosti dojnic. Dále byly odhadovány laktační křivky pomocí dvou různých modelů a získané výsledky graficky ilustrovány.
Data mining and project R
Keywords: project R; popisná statistika; číselné charakteristiky náhodného výběru; statistická grafika; nelineární regrese; aproximace laktační křivky Gainesovou funkcí; aproximace laktační křivky Nelderovou funkcí; index determinace; mnohorozměrná statistická analýza; shluková analýza; časové řady; project R; descriptive statistics; numerical characteristics of random sampling; statistical graphics; non-linear regression; approximation of the lactation curve by Gaines function and Nelder function; index of determination; multivariate statistical analysis; cluster analysis; time series