Metodika měření adheze lakových vrstev tisků pomocí Tesa pásek - Řezáč, Jan (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této práce bylo optimalizovat postup měření adheze lakových vrstev TESA páskami. V teoretické části je probírána problematika mechanismu adheze, adheze barvy a laku k tiskovinám a metody měření adheze. Na začátku experimentální části byl vyvinut a vyroben prořezávací nástroj, kterým byla nařezána laková vrstva. V další části byl optimalizován postup měření. Byly měněny podmínky měření, vyhodnocována adheze lakových vrstev a sledována reprodukovatelnost měření. Na základě měření byly v závěru navrhnuty optimální podmínky měření. Z měření vyplynulo, že je vhodné provádět měření adheze na měkké podložce (např. gumový ofsetový potah), kde množství řezů lakové vrstvy je vhodné zvolit mezi 4 až 6 na šířku pásky (byla použita Tesa páska o šířce 1,9cm). Dále je vhodné aplikovat Tesa pásku směrem ze středu tiskoviny ven. Vliv lepivosti pásky a velikosti závaží na měření byl výrazný, ale vzhledem ke své povaze neovlivnil opakovatelnost a reprodukovatelnost měření.
The measurement methodology of adhesion of varnish layer to prints by Tesa tapes
Keywords: Adheze; optimalizace; lak; Tesa páska; Adhesion; optimalization; varnish; Tesa tape