Syndrom vyhoření u rodinných příslušníků pečujících o nemocné s progresivním neurodegenerativním onemocněním - Kloučková, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Má bakalářská práce je teoreticko-výzkumná a zabývá se syndromem vyhoření u rodinných příslušníků pečujících o nemocné s progresivním neurodegenerativním onemocněním. Z těchto onemocnění jsem vybrala skupinu pečovatelů, kteří se starají o nemocné s Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou nemocí, roztroušenou sklerózou či amyotrofickou laterální sklerózou. V teoretické části je popsán syndrom vyhoření - co to je, jak se projevuje, diagnostické metody, terapie a prevence. Dále je zde uvedena stručná charakteristika neurodegenerativních onemocnění. Ve výzkumné části je popisována metodika výzkumného šetření a dále jsou prezentovány výsledky pomocí tabulek, grafů a slovního vyjádření. Při sběru dat byla použita metoda kvantitativního výzkumu s použitím vlastního dotazníku a dotazníku Burnout Measure. V závěru této práce jsou rozebrány předem stanovené cíle a výzkumné záměry.
Burnout syndrome in family members providing care to patients with a progressive neurodegenerative disease
Keywords: syndromy vyhoření; laičtí pečovatelé; chronická onemocnění; neurodegenerativní onemocnění; burnout syndromes; nonspecialist carers; chronic diseases; neurodegenerative diseases